Het was toenmalig burgemeester Michel Bezuijen die in mei 2015 het lint doorknipte bij de opening van het uitvaartinformatiecentrum van Erik de Jong. Sindsdien is Erik een bekend gezicht aan de Van Vredenburchweg 55, waar hij een specialist is in de verkoop van troostmonumenten. “Ik kan niet echt troosten, maar ik kan wel luisteren en mensen helpen de dingen een plekje te geven. Letterlijk.”
Door: Marc Tangel
Boven aan de gevel staat in grote letters Uitvaartinformatiecentrum te lezen, maar de winkel van Erik de Jong biedt meer dan dat. “Aangezien de deur hier altijd openstaat, lopen mensen makkelijk binnen voor een bakkie”, vertelt de uitvaartondernemer. “Dan praten we over voetbal of koetjes en kalfjes. Dat is het laagdrempelige van hier.” De vestiging van het informatiecentrum ging negen jaar geleden niet helemaal zonder slag of stoot. “Mensen liepen binnen met de vraag ‘komt hier een uitvaartcentrum?’, maar dan kon ik ze geruststellen dat dit een informatiecentrum was. Er ligt hier niemand opgebaard”, lacht Erik geruststellend. “Daarna voegde ik nog toe: ‘Alle zwarte auto’s komen juist bij u voor de deur staan’, want dit gebied waar ik zit wordt ook wel gekscherend Grijswijk genoemd. Er staan veel aanleunwoningen en verzorgingshuizen om het informatiecentrum heen.”
De winkel van De Jong is veel meer dan alleen een plek voor voorlichting over een toekomstige uitvaart. “Ik geef informatie, maar het is ook een plek waar men direct de uitvaart kan regelen”, vertelt Erik. “Daarnaast is het een winkel voor de verkoop van troostmonumenten. Dat assortiment is in de loop der jaren flink gegroeid. Vroeger strooide men het as van de overledene vaak uit, of het werd bewaard in één grote urn. Dat zie je steeds minder. Je ziet dat men er nu meer voor kiest een deel van de as uit te strooien, maar toch ook een klein deel te bewaren in een troostmonumentje. Een tijdje geleden verkocht ik bijvoorbeeld vijf kleine vogeltjes van glas. Zo’n beeldje kan je van onderen openschroeven en dan kan je er een klein beetje as in bewaren. Deze dame wilde zo’n vogeltje met een beetje as van haar man voor haar en hun vier kinderen.”
Dat het uitvaartinformatiecentrum ondanks het zware onderwerp toch een lichte, warme uitstraling heeft, is volledig te danken aan de vrouw van Erik. Het pand, dat voorheen een zorgwinkel is geweest, werd door haar opnieuw ingedeeld en aangekleed. “Naast de spullen die zij via internet heeft gekocht, hebben we ook veel gekregen”, vertelt Erik dankbaar. Hij wijst naar een klok en zegt: “Die heb ik van iemand gekregen en de klokkenmaker wilde hem niet terug. Daarnaast staat een doopfont, welke ook een schenking was. Het kamerscherm in de hoek heeft mijn vrouw gekocht, omdat daar een oude boot op staat. Dat is mijn persoonlijke hobby. In onze etalage staat ook nog nog een oude Paaskaars uit de kerk. Die steken we nog wel eens aan.”
Naast uitvaartinformatiecentrum en winkel in troostmonumenten, heeft het pand van Erik de Jong nóg een belangrijke functie: het is een verzamelpunt voor kleding van het Leger des Heils. “Mensen komen vanuit heel Rijswijk om hier kleding te doneren”, vertelt hij. “Niet alleen families bij wie ik uitvaart heb begeleid, maar ook mensen die gewoon hun kledingkast hebben opgeruimd. Dan staan hier ineens twintig zakken in de hal! Op zo’n moment bel ik mijn contactpersoon bij het Leger des Heils en die komt het dan ophalen.” Erik wijst tenslotte naar de gedenkboom vol met dankbetuigingskaartjes, die naast de kledingcontainers staat. “Deze staat hier al sinds de eerste dag. Burgemeester Bezuijen heeft er bij de opening nog briefje voor geschreven. Mijn dochter Madelon heeft de boom onlangs opnieuw opgetuigd en er lichtjes in gehangen. Sindsdien is het ’s avonds het stralende middelpunt van deze hal.”